Flonky bygger inte om längre. Hon har flyttat in på 24 kvadrat och tänker stanna där åtminstone ett slag.

måndag, april 24, 2006

min trafikskola - din trafikskola - vårbergs trafikskola!

de senaste två veckorna har jag tagit teorilektioner på vårbergs trafikskola. eftersom det är första gången på ett år som jag ägnar mig åt någon typ av studier över huvud taget har dessa fem lektioner som jag hittills haft spelat en ganska stor del i mitt annars rätt händelsefattiga liv.

det är trevligt att ha en klass man kan prata om. och en lärare att härma. vår lärare heter egentligen någonting jättelångt och bosniskt, men han kallas för ibbe. ibbe är en mycket prydlig man kring de femtio. han är en rättskaffens kille. faktum är att han jobbat för polisen. i bosnien utbildade han sig till jurist och arbetade sedan bland annat med trafikfrågor på polisen. men som ibbe säger; när man kommer till ett nytt land får man börja om - inte från noll, utan under noll. det gjorde ibbe. i sverige fick han jobb som kriminalvårdare och utbildade sig under tiden på lärarhögskolan. ibbe har aldrig tagit studiebidrag eller studielån och verkar lite småstolt för det. numer är han alltså trafikskolelärare i vårberg. ibbe är en bra kille.

i vår klass går ett ganska bra befolkningsgenomsnitt av förorten vårberg. där återfinns följande stereotyper:

den thailändska kvinnan. visar inga tecken på att förstå någonting som helst av undervisningen och svarar inadekvat på de frågor hon får. fnissar desto mer och ler hela tiden. har ett svåruttalat namn och kallas därför "thailand" allt som oftast av ibbe

högskolestudenten. bär glasögon och antecknar frenetiskt hela tiden och svarar torrt och sakligt på frågor. luktar ganska starkt av billig herrparfym.

den högljudda tjejen. kan allt och svarar på allt och berättar dessutom gärna om sitt eget liv och sina vänner som om det vore av allmänintresse. hon är lite som den häftiga tjejen på högstadiet som alltid hade svar på tal. när vi går ut från trafikskolan med böckerna under armen och några tonårspojkar frågar om vi varit på trafikskola svarar hon "nej, vi har varit och sugit kuk. vill ni följa med?"

killen med det svåruttalade namnet från det svåruttalade landet i afrika. han säger inte mycket men ibland får den högljudda tjejen berätta för honom vad ord som "lera" och "skuggiga partier" betyder. han ler ofta mot mig och ser snäll ut.

den överviktiga tjejen. jobbar som personlig assistent och tuggar tuggummi. har alltid samma kläder på sig.

mor och son som tar körkort gemensamt. landsmän till ibbe som båda pratar sjukt bra svenska efter tre år i sverige. bär nästan matchande collegetröjor.

(vilken klassrumsstereotyp jag är kan ni ju fundera på.)

2 kommentarer:

vivituff sa...

du är den snygga men oftast ganska tystlåtna och förvirrade tjejen, som undrar vad hon har gett sig in på, och tycker att allting är sjukt roligt och ser det hela mer som ett beteendevetenskapligt expriment än en faktiskt körskola.

Anonym sa...

Hejsan

Jag har läst din blogg ganska länge nu och du har alltid skrivit bra men nu skriver du fantastigt.
Det är något förnämt ironiskt över det du skriver och din humoristiska iaktagningsförmåga blir alltmer skönjbar. Det är roligt att läsa din blogg. Sanna