Flonky bygger inte om längre. Hon har flyttat in på 24 kvadrat och tänker stanna där åtminstone ett slag.

söndag, oktober 14, 2007

En begeistrad reserapport från Östermalm

Helgen bjöd på ett väntat inslag av Oktoberfest i Vårberg och ett mindre väntat inslag av häng på Östermalm. I lördags besökte jag en vän som flyttat till Linnégatan (!) och blev så begeistrad över hela den Östermalmska företeelsen att jag återvände idag igen och tog en tripp till Svenskt Tenn med mina föräldrar.

Jag förstår inte riktigt hur folk kan ogilla Östermalm. Det är ju som en enda mysig sagovärld ju! Väsenskilt från... det mesta annat. Jag tycker om stillheten. Och känslan av att vara på besök någonstans långt bort. Jag menar ta bara Karlaplan! En stor helt jävla onödig rondell omgärdad av träd, med en bassäng i mitten, utifrån vilken inte mindre än tre vägar med trädalléer utgår. (Sen några mindre häftiga vägar utan alléer.) På en husfasad vid Östermalmstorg hade någon klottrat "Borgarfritt Östermalm". Jag fnissade.

Okej, det är provocerande att en varm korv med bröd kostar 18 kronor och att man inte har råd att handla någonting någonstans. Okej, det är en hemsk värld vi lever i när somliga kan shoppa väskor för tusentals kronor samtidigt som andra svälter. Men ändå! Det är ju så kul! Jag ser Östermalmsborna mer som en slags exotiska sagoväsen än som symbolen för samhällets toppskikt.

Idag gick vi förbi en boutique som sålde anskrämligt fula handbroderade mössor för tusentals kronor. Butiken var "Hovleverantör åt Carl XVI Gustavs hov" enligt en inramad skylt på butiksväggen. Och jag tänkte "låt dom hållas, dom små liven". Så länge dom betalar moms för kalaset så skadar dom ju iallafall ingen. Tvärtom. Eller...?

7 kommentarer:

Anonym sa...

Det finns en bra sak med Östermalm och det är att om man är hungrig, eller törstig för den delen, så är det lätt att snatta på 7eleven. Det är bara gå in, ta en pasta sallad och en sexa vad man vill och gå ut. Jag rekomenderar detta till alla hungriga glada människor som tycker om lite spänning i tillvaron.

Anonym sa...

Stina, din läsarkrets blir allt mer radikal. Det är spännande. Att besöka din blogg blir allt mer som att besöka Östermalm - fast man befinner sig på andra sidan av den politiska skalan. Vad har du egentligen för ingooglingsord?

Stina sa...

ja du det kan man fråga sig. någon hade googlat "knulla farbror". den tycker jag nästan är bäst. nån annan "vårbergs trafikskola". nån "flempans centrum". men jag misstänker en och annan googling på typ "syndikalist".

Linnea sa...

jag älskar också östermalm! det är så himla fint och så mycket liksom skulpterad sten över hela stället! nu har jag bara varit i wien en gång när jag var tretton typ, men det är något av min drömplats att åka till, och liksom bara vandra runt i höstrusk och käka gulash i nån källare och se på all skulpterad sten och det är lite svårt att förklara. men i väntan på att miljonerna som gör mina reseplaner möjliga ska trilla ner från himlen kan man ju alltid ta en dagstripp till östermalm och leka tomas weber en stund.

Anonym sa...

Jodå, visst har det sin charm, det får jag medge efter ett halvårs närkontakt med denna minst sagt solida stadsdel. Det roligaste tycker jag är de små specialbutikerna som man knappast hittar någon annanstans i stan - perukmakaren, förgyllaren, möbelkonservatorn, mäklaren som enbart kränger lägenheter i tiomiljonersklassen och den lilla frisersalongen som skyltar med att den har prinsessan Lilian som stammis.
Trevliga krogar finns det också. Jag och en annan person var ute och tog ett glas vin häromkvällen. Jag beställde spontant ett glas fylligt rött till mig och ett glas torrt vitt till henne. Vinet levererades och dracks upp med stor smakbehållning, sedan kom notan som upplyste om att hennes glas kostade 80 kronor och mitt 130. Det är bara att betala och se glad ut, för om man inte frågar vad det kostar utgår de från att det inte spelar någon som helst roll.
Kommande helg är min sista på Riddargatan. I skrivande stund slår det mig att det vore skoj att bjuda in några trevliga människor till ett spontant och enkelt utflyttnings-samkväm. Om du inte har några andra planer för lördagen kanske det kunde vara av intresse? Den som vill andas lite östermalmsluft må känna sig välkommen.

Anonym sa...

Men, men, Östermalm är ju inte mysigt! Det är hemskt! Människorna är i regel otrevliga, snorkiga och ignoranta, och allting är jättedyrt! Och det finns inga mysiga caféer i närheten av Linnégatan! Och jag är inte direkt kräsen, jag brukar med glädje kaffa under trapporna på SU! (Jag gillar tydligen utropstecken!)

Anonym sa...

är det hattaffären som ligger mittemot pappas jobb? för den är (också?) drttning silvias favorithattbutik nämligen. det har jag fått höra många gånger.

en annan kul grej med östermalm är alla folkliga kändisar som hänger där. jag har ju vägarna förbi flera gånger i veckan och jag ser dem hela tiden. malin och pappa rapporterar att de stöter på ännu fler. pappa är ju en sån skvallerkärring, så han informerar glatt att den ena eller den andra stank sprit osv.
en gång fick jag ögonkontakt med lasse berghagen utanför östermalmshallen, när jag cyklade förbi i min lilaglittriga hjälm.