Flonky bygger inte om längre. Hon har flyttat in på 24 kvadrat och tänker stanna där åtminstone ett slag.

torsdag, januari 25, 2007

låt oss alla emigrera till mars!

och reaktionerna från mina kloka vänner lät inte vänta på sig...

jag var nog mest bara lite bitter för att jag inte kände att jag orkade med högskolevärlden för att den kändes som ett vuxendagis och att allt prat om den akademiska världen mest kändes som tomma ord. men idag hade vi emellertid en jätteintressant och spännande föreläsning om integration och vem det är som ska integreras egentligen och vem som bestämt det. det hela kändes faktiskt nästan samhällsnyttigt.

åsa har såklart helt rätt i att utbildningsinfaltion är att föredra framför utbildningsbrist. för sisådär en drygt hundra år sedan införde man folkskolan. man tyckte att det var en bra grej att även böndernas och dom fattigas barn fick lära sig räkna och skriva. skolan var nog rätt basic men de flesta lyckades säkert lära sig läsa och skriva i alla fall innan de sådär nångång i 12-årsåldern fick börja jobba heltid. morfar, född 1933, slutade till exempel plugget vid 13 års ålder.

succesivt har tiden vi utbildar oss förlängts. pappa och mamma gick i plugget precis i skarven när det gamla realskolesystemet avskaffades till förmån för en gemensam grundskola på nio år, obligatorisk för alla. (innan dess var det ju bara dom studiebegåvade eller dom som inte var tvungna att börja hjälpa till med familjeekonomin som fortsatte till realskolan. annars slutade man efter 7 år.)

numera ses det som en självklarhet att man ska genomföra gymnasiet, trots att det faktiskt inte är obilgatoriskt. kanske är det bara en naturlig utveckling att vi nu och i framtiden även läser ett par år på högskolan, bara för allmänbildningens skull. för liksom varför inte? sverige är ett av världens rikaste länder och utbildning är trots allt en rätt sjysst sak att satsa pengar på. jag säger som persson: "det går bra för sverige!".

problemet är dock att högskoleutbildning fortfarande tros vara vägen till lycka och rikedom. så är det ju - som vi vet - långt ifrån alltid. rikedom och lycka är komplexare än någon kurs i företagsekonomi A.

för övrigt: hela sveriges fågelsång blev just intevjuad på aktuellt. han tyckte att det vore bra om vi kunde hitta på fler ställen att bo på än bara jorden. speciellt om nånting dåligt händer här så är det ju bra om vi har en annan planet att fly till, menade han. fatta vilken vinnande lösning på klimathotet: låt oss alla emigrera till mars!!!

PS. dagens "stina suckar och orkar inte bry sig": införandet av regler kring hundägande. om du missköter din vovve och till exempel inte rastar honom var sjätte timme kan du straffas av uppemot 40 dagsböter! man ba hallå?!

Inga kommentarer: